Lichaamsgerichte werken bij trauma

Soms zijn er geen woorden voor de heftigheid van de traumatische gebeurtenis en krijgt je lijf niet de kans om je verhaal te vertellen.

Het lichaam communiceert op verschillende manieren, zoals door lichaamstaal, stemgebruik en fysieke sensaties. Wanneer we naar deze signalen luisteren, kunnen we ontdekken waar we blokkeren en vastlopen in aangeleerd of aangeboren gedrag (mechanismen). Deze mechanismen zijn vaak ontstaan als reactie op pijnlijke of traumatische ervaringen uit het verleden.

Door bewust te worden van deze blokkades en ze met zorg te benaderen, kunnen we ze stap voor stap loslaten en ruimte creƫren voor heling en groei. Dit proces van zelfonderzoek stelt elk individu in staat om zeggenschap te krijgen over zijn eigen lichaam en leven. Het kan je in staat stellen om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen behoeften, grenzen en verlangens. Bij Blauw werken we in een veilige setting aan herstel doormiddel van lichaamsgericht werk.

De vernieuwde verbinding met jezelf werkt door in het contact met belangrijke anderen (te denken valt aan het gezin van herkomst, partnerrelatie en vriendschappen)